20 januari 2017, artiklar

”Tråkigt om livet tog tvärstopp vid 65”

jan w

Yrkeslivet är för längesedan över. Barnbarnen har blivit vuxna. Kroppen är inte längre så stark och krämpor gör sig till känna. Hur hittar man glädje och mening i livet på äldre dagar? För Jan Wennström är svaret givet.
– Genom att vara aktiv. Genom att göra saker som skänker mening.

Jan Wennström, 76 år, som bor i en av stiftelsens lägenheter på Rödabergsgatan, har alltid varit en aktiv person. Han har ägnat större delen av yrkeslivet i logistikbranschen. På fritiden har han sysslat med allt från att köra raggarbil på Kungsgatan till att jaga och måla – något han fortfarande gör. Och han framhåller vikten av att ha busat lite i livet, lekt och haft skoj. – Det vore ju tråkigt om livet tog tvärstopp vid 65, säger han. Att sedan inte få uppleva så mycket utan bara bli sittandes i passivitet. Det som idag är viktigt och tar en stor del av Jans tid är att hjälpa människor inom församlingen där han är aktiv. – Så länge jag står på benen så vill jag hjälpa andra, psykiskt och fysiskt. Jag får lugn och frid inombords när jag kan göra saker för att andra ska må lite bättre, säger han.

Volontär i Matteus

Sedan några år arbetar han som volontär i S:t Matteus församling i Vasastan, där han tillsammans med andra volontärer serverar pensionärer sopplunch en gång i månaden. Ungefär en gång i månaden serverar han också lunch till cirka 300 uteliggare. Han har också hjälpt församlingen att ta emot ensamkommande flyktingar för att härbärgera dem i Klara kyrka. – Jag kontaktade kyrkan när de sökte volontärer och frågade om det fanns någon åldersgräns, berättar han. De svarade att det var öppet för alla att ansöka, och efter att jag antagits började jag en volontärskola med bibelläsning och lärande i de uppgifter som ingår som volontär.

President för Lions

Någon novis när det gäller hjälpverksamhet är inte Jan. Redan 1968 började han arbeta inom Lions, som är världens största hjälporganisation. Han har haft flera olika uppdrag inom organisationen, bland annat som sekreterare, aktivitetsordförande och även President. För sitt engagemang har han fått den högsta utmärkelsen från Lions International. Lions är unika genom att en väldigt stor del av intäkterna går direkt till hjälpverksamheten, enligt Jan. jan w3 Nu är det dock i kyrkan som han är aktiv. Troende har han varit ända sedan han var en lite grabb. Det är lätt att tro att det är gudstron som skänker Jan mening och visst är den viktig, medger han, men det viktigaste är att ha något att göra på ålderns höst, något som verkligen intresserar en. – Det kan handla om allt från att spela bridge till att måla eller träna. Det viktiga är att leva sitt liv och inte bara hamna i passivitet. Om man nu har tur och inte är alltför sjuk vill säga, tillägger han.

Ska bli kyrkvärd

Jan ägnar nästan två dagar i veckan åt sitt engagemang som volontär. Han brer smörgåsar, serverar och pratar med besökare. Han har också flera gånger fungerat som reseguide för de bussresor som församlingen gör till olika platser i Sverige, exempelvis Vadstena kloster. Nu satsar Jan på att bli kyrkvärd i församlingen och han har bara några få undervisningstillfällen kvar innan han ska bli utsedd. – En spännande utmaning, det känns mycket roligt, säger han. Som kyrkvärd hjälper jag kyrkoherden med olika saker kring gudstjänsten. Vid ett tillfälle ganska nyligen fick Jan äran att under högmässan läsa dagens epistel. En stark händelse i Jans liv, förstår man. – När jag tog examen som volontär förra året, då kunde jag aldrig tro att jag en dag skulle stå i predikstolen och läsa dagens epistel, under högmässan… det var fantastiskt, säger han och lyser upp. Och allt det här gör du utan att få någon ersättning? – För mig är det en ära att få hjälpa mänskligheten. När man får glada leenden och tack tillbaka från de man hjälper, då värmer det i hjärtat… och det är tack nog.


Tillbaka till Nyheter