10 februari 2017, aktuellt

Mer glädje med surfplatta

Gunilla Brattberg, 70+, har använt datorer i många år och kallar sig själv datornörd. En stor del av hennes tid ägnar hon åt att vara lärare hos Seniornet. I början av mars kommer hon till SIHM för att prata om nyttan och glädjen med den nya tekniken för dig som hyresgäst.

 

Det råder ingen tvekan om att ny teknik så som datorplatta och smartphone kan öka livskvaliteten för äldre. Det säger Gunilla Brattberg, författare och läkare, som under flera år har jobbat som lärare på Seniornet.

– Det finns så mycket som blir både enklare och roligare med en dator eller surfplatta, säger hon. Du kan beställa mat på nätet och få den hemkörd, du kan boka biobiljetter och uträtta andra ärenden, och du kan titta på gamla filmer genom SVT:s arkiv – möjligheterna är oändliga.

Nilla2 kopia beskuren

Svar från enkät

Vår egen enkätundersökning gällande ny teknik bland hyresgäster visar att två av tre har dator eller surfplatta, de allra flesta ha en mobiltelefon (dock oklart hur många som har en smartphone) och knappt 40% markerar att de vill lära sig mer om den nya tekniken.

De allra flesta av de som vill lära sig mer har redan en dator. En mindre grupp hyresgäster har angett att de inte har någon dator och är ointresserade av att lära sig.

Gunilla Brattberg stöter ofta på äldre som inte vill lära sig därför att det tycker att ”jag är för gammal”, eller att ”sociala medier är inget för mig” eller för att det i största allmänhet verkar krångligt och svårt.

Men alla kan lära sig de grundläggande funktionerna i en dator, betonar Gunilla Brattberg. För vissa tar det kanske lite längre tid men det är inte särskilt svårt att boka exempelvis biobiljetter på nätet eller titta på en rolig Youtube-film.

– Seniornet bygger på att äldre lär äldre. Är man äldre förstår man att det normalt sett tar längre tid för en äldre människa att lära sig nya saker. Tålamod, repetition och mycket bilder har varit framgångsfaktorer i undervisningen, berättar Gunilla Brattberg.

Datorkurs för dig som hyresgäst

Stiftelsen har beslutat att erbjuda intresserade hyresgäster en kurs i datoranvändning med fokus på internet. Vi tror att den nya tekniken kan medverka till förbättrad livskvalitet. Vissa ärenden blir enklare, kommunikation underlättas och nätet erbjuder mycket som bidrar till glädje.

Den kurs som Gunilla Brattberg har på Seniornet består av fyra lektioner under fyra veckor, varje lektion är på tre timmar. Vi kommer att ha ungefär samma upplägg på vår kurs nu under våren.

Vi börjar med en inspirationsföreläsning som Gunilla Brattberg kommer att ha den 1 och 2 mars, på Kungsholmen och i Vasastan.

Om du är intresserad av att lära dig mer om surfplatta och smartphone ska du alltså först gå på inspirationsföreläsningen. Där kan du anmäla ditt intresse för kursen. Deltagarna kommer att få låna surfplatta.

Vi återkommer med mer information om föreläsningen och kursen.

 

 


Tillbaka till Nyheter