23 mars 2017, artiklar

En världsartist på Vårsalongen

Ingrid Lindgren sätter sig tillrätta på pianostolen, med ryggen mot åhörarna. Sedan spelar hon vackra pianostycken av Emil Sjögren, en kompositör som följt henne under större delen av hennes karriär.
Hon möts av varma applåder från andra hyresgäster som samlats för att ta del av stiftelsens Vårsalong 2017. 

– Det kändes bra att uppträda, säger den 72-åriga pianisten med en fantastisk karriär.

För vissa tycks det vara ödet. Att det på något sätt är förutbestämt vad man ska ägna sig åt hela livet. För Ingrid Lindgren har det varit pianospelandet. Redan i fyra-fem-årsåldern började hon spela piano i föräldrahemmet i Östersund.  Hennes mamma lärde henne att spela efter noter. Direkt efter gymnasiet sökte hon till Musikhögskolan i Stockholm och kom in på första försöket.

Knappast blyg

Hon har turnerat runt i världen som konsertpianist, uppträtt i Paris och på National Gallery of Art i Washington och spelat in skivor med Emil Sjögrens kompositioner.

Nu sitter hon där med ryggen emot och spelar så fint på stiftelsens ganska enkla piano.

– Nej då, jag är inte blyg, svarar hon efteråt på frågan om varför hon satt som hon gjorde. Jag ville bara få så mycket resonans som möjligt från pianot, därför ställde jag det mot väggen.

– Det kändes bra att uppträda, det var roligt och folk verkade uppskatta det de fick höra. Pianot var lite slitet och det gick inte att spela svagt på det, så det blev lite av en kompromiss men det var roligt ändå.

Hon passar på att uttrycka uppskattning inför de andra deltagarna i Vårsalongen. Lasse Krügers härliga Elvisframträdande ”piggade upp”, Kerstin Karlssons diktuppläsning var fin och hon gillade konsten på väggarna, inte minst Lena Hasselrots akvareller. Dockorna var också underbara.

Tacksam för sin karriär

Ingrid Lindgren har haft en fantastisk karriär som hon också uttrycker stolthet och tacksamhet inför. I 20 år var hon orkesterpianist i Sveriges Radios symfoniorkester i Berwaldhallen tills hon slutade 1993. Sedan spelade hon på Kungliga Operan i några år. Hon uppträdde också som solist under stor del av sin karriär. Dessutom har hon haft en hel del styrelseuppdrag, bland annat i Rikskonserter.

– Jag har haft en fantastisk tur som har kunnat hålla på så länge, tur med uppdrag och andra engagemang. Jag är verkligen tacksam, säger hon.

Hon övar fortfarande piano dagligen cirka 2 timmar – för att hålla igång fingrarna – och huvudet.

– Att spela piano är inte bara fingrarna. Det handlar om att minnas hur fingrarna ska spela, att komma ihåg utantill och då måste man träna.

 Vad ger då dig, Ingrid Lindgren, mening på äldre dagar?

– Gemenskapen här mellan hyresgästerna, svarar hon omedelbart. Det är en så positiv atmosfär här inom stiftelsen. När jag kom hit för drygt ett år sedan hejade alla, det kändes mycket välkomnande. Folk bryr sig känns det som. Det finns ofta tid att växla några ord med andra hyresgäster. Jag brukar också gå på Öppet hus i Salongen på fredagar då vi dricker kaffe och pratar.

 

 


Tillbaka till Nyheter