statyn-vasastan

Statyn i Vasastan av Erik Hedland med Britten Ulwahn och okänd pojke.

Konstnärens modell blev kär hyresgäst

Stiftelsen har både i Vasastan och på Kungsholmen en fontän med med skulptur på gården, skapade av Erik Hedland. Flickan som avbildas i Vasastan blev senare i livet hyresgäst i stiftelsen. Hon ägnas varje år en minnesstund av de hyresgäster som kände henne.

För stiftelsens hyresgäster i Vasastan går det inte att missa den vackra fontänen på gården, med en skulptur föreställande en flicka och pojke som leker. Skulpturen heter Lekande barn och är gjord av konstnären och skulptören Erik Hedland (1885-1958).

Men vilka är barnen som avbildas? Tyvärr vet vi inte vem pojken är. Men flera inom stiftelsen känner väl till flickan. Hon heter Britt Marie Ulwahn och är dessutom skulptörens systerdotter.

– Mamma var åtta år när hon stod modell för fontänskulpturen. Varje gång hon stod modell fick hon 25 öre har hon berättat. Det finns flera skulpturer och porträtt med henne gjorda av Erik, berättar dottern Marie Ulwahn.

Skulpturen en inträdesbiljett

Britt Marie Ulwahn, Britten kallad, skulle senare i livet flytta in på stiftelsen och kunde därmed varje dag betrakta sig själv som barn där på gården. Något hon gjorde med stolthet och glädje, enligt Marie.

– Man kan nog säga att skulpturen blev hennes inträdesbiljett till att få en hyreslägenhet i stiftelsen på äldre dagar. Hon berättade för dåvarande direktören att det var hon som var modell för skulpturen, och inte långt senare så fick hon en lägenhet, säger Marie.

Flera hyresgäster minns Britten med värme. Monika berättar att hon och andra hyresgäster har en minnesstund den 29 juni varje år, då de lägger rosor vid fontänen. Hanna Hallman gör alltid en krans som hon sätter på Brittens huvud.

resized_fb_img_1645175597993

Britten som äldre

Britten bodde sedan inom stiftelsen i tjugo år tills hon gick bort 2016. Hon lärde känna många i Vasastan. En som har umgåtts med henne under långt tid är Monika Wennström.

– Jag lärde känna Britten när jag var 14 år. Jag saknar henne fortfarande. Det var en underbar människa, humoristisk och med ett hjärta av guld. Hon tog hand om folk, brydde sig på riktigt. Hon pushade sedan mig och min man Jan att ställa sig i kö till stiftelsens lägenheter, säger Monika.

SAMSUNG CSC

Fontänen vid Igeldammsgatan

Med stöd av Anders Zorn

Skulptören Erik Hedland var alltså Brittens morbror. Han är främst känd som porträttskulptör, inspirerad av Carl Eldh. Men han har också målat många porträtt.

– Jag minns min mormor som var lite stolt över att brodern var konstnär. Hon gick ofta klädd i basker, precis som brodern. Det skulle konstnärliga personer göra på den tiden, säger Marie Ulwahn.

Erik Hedlund var självlärd men utbildade sig under en period i Frankrike 1913 med ekonomiskt stöd av konstnären Anders Zorn och författaren och konstkritikern Carl G. Laurin.

Han finns representerad vid Nationalmuseum i Stockholm, där en skulptur är av särskilt intresse för stiftelsens vidkommande: en byst av Axel Hirsch, brorson till stiftelsens grundare.

axel-hirsch

Axel Hirsch

Relaterade artiklar

Boule 4

Sommarboule

Kungsholmen vs Vasastan Äntligen fick vi möta boulegänget från...
img_8204

Med demensen tystnade musiken

Lennart och Christina är musiker och har varit gifta i 25 år. Fö...
dagnycarlsson2013-07-04

Den dolda svenska ålderismen

Sverige är bland de sämsta i världen när det gäller att respekte...