2 november 2020, aktuellt, artiklar

Belöna din hjärna med kreativt tänkande

kreativt tänkande

 Den gamla cykeln fick Lotta Henriksson under sin tid som restaurangägare. Nu hänger den i taket med en apa. ”Det kändes lite roligare än ha den stående på golvet”, säger hon.


Kreativitet är inte bara konstnärer förunnat. Det är en mänsklig egenskap och något vi bär med oss hela livet. Även som äldre har du potential att tänka och vara kreativ – men du kan behöva träna upp din förmåga.

Är du en kreativ människa? Va, nej inte jag inte, svarar säkert många. Vi som inte målar, skriver böcker eller uppfinner saker. Eller ens tänker särskilt annorlunda tankar (man vill ju inte bli betraktad som konstig…).

Men det är inte bara konstnärer, kompositörer och författare som är kreativa. Många av oss är kreativa i det lilla; livet består ju av att lösa problem, små som stora.

Och enligt Bengt Renander, coach och författare, så är konsten att lösa problemen kreativt, vilket är något man kan lära sig.

Se inte ett problem som ett problem

Det första man ska göra är att sluta se problem som problem. Istället ska man se problem som en råvara för den kreativa processen, en förutsättning för livet och en möjlighet för oss att utvecklas.

Utan problem, ingen kreativ process. Konsten är att se dem och formulera dem. Först då kan vi ta reda på vilket problem vår kreativitet ska lösa. Så här ser den enkla processen ut:

 1. Vad är problemet?
 2. Få en idé.
 3. Genomför den.

”Jag bara pang bom gjorde det”

Hyresgästen Lotta Henriksson, 75 år, är en person som bevisligen har förmågan att genomföra idéer hon fått.

När hon var i 50-års åldern såg hon att det fanns arrangörer av bröllopsmarknader i storstäderna, platser där företag med koppling till bröllop erbjuder sina produkter eller tjänster.

På 90-talet fick Lotta en idé om bröllopsmarknader i småstäder som hon sedan genomförde. Nu skriver hon på en feelgood-bok. 

Varför inte ordna något sådant i småstäder, tänkte hon. Sagt och gjort, hon kontaktade en mängd olika stadshotell, annonserade och fick lokalpressen att skriva om eventet. Företag i branschen nappade. Folk som var i giftastankar strömmade till, och allt blev en stor succé.

– Jag såg en möjlighet och skred till verket. Att vara kreativ för mig är att se möjligheterna, våga satsa och sedan lösa problemen om och när de dyker upp, säger hon.

Kanske förutsätter kreativitet ett positivt mindset, något som Lotta äger. En övertygelse om att problem alltid går att lösa och att något bra följer med processen.

Samtidigt kan det vara viktigt att ha någon att bolla idéer med.

– Min man Ulf, som precis som jag har jobbat i restaurangbranschen, har varit ett bra stöd, bland annat i bröllopsprojektet. Och så förstås min väninna Anna som driver tidningen Bröllopsguiden, säger Lotta.

Nya tankar ger belöning

Men hur kan man då bli mer kreativ i vardagen, oavsett ålder?Konsten är att försöka tänka nya tankar.

Många känner motstånd inför att tänka nytt, det kräver lite mer energi och är vi rädda, deppiga eller trötta så leder det ofta till att vi väljer att göra som vi brukar.
Ofta behöver man passera en tröskel. Forcera motståndet. Och när vi väl har börjat att tänka nytt så sätter det igång hjärnans belöningssystem. Prova så får du se!

För att komma igång med att tänka nytt så behöver du stretcha hjärnan.

 1. Bryt en vardagsrutin
  Väck din vanesömniga hjärna genom att göra något du inte brukar i vardagen. Promenera innan frukost med en ny ljudbok. Ät något annat är du brukar till frukost, kanske fruktsallad och hembakta scones? Kontakta någon och spela ett spel du aldrig spelat, exempelvis ”När då då?”.
 1. Använd kropp och sinnen på andra sätt.
  Utmana din hjärna genom att rita eller skriva med fel hand. Bädda sängen medan du blundar.
 1. Hitta problem
  Skriv upp alla vardagsproblem och irritationsmoment du stöter på och hitta på lösningar.

Att träna hjärnan att tänka kreativt är bra för vårt välbefinnande. Kreativa personer förefaller enligt psykologer också vara mer positiva till att åldras. Kanske för att de inte är rädda för förändring. Men här finns det säkert många undantag.

 

 

 

 


Tillbaka till Bloggen