8 oktober 2020, aktivitet, aktuellt, artiklar

Bridge och andra gruppträffar under corona 

hyresgäster i samverkan
Hyresgästerna Sten Åke Sandgren och Verena Lindgren har bjudit in två gäster, Anita och Eva, för att kunna spela bridge i sällskapsvåningen.

Som äldre kan man inte bara sitta och titta på tv, hjärnan behöver stimulanssäger en av deltagarna i Bridgegruppen. Det är en av många grupper som sköts av hyresgästerna själva under Hyresgäster i samverkan Men coronapandemin har ställt till det för gruppträffarna.  

I sällskapsvåningen på Kungsholmen sitter fyra personer runt ett stort bord med korten framför sig. Dags för budgivning. Hur många stick kan det bli…?  

Sällskapet spelar bridge, ett kortspel med flera hundratusen utövare i Sverige. Men bland hyresgästerna på Kungsholmen finns det idag bara två som spelar, Sten Åke Sandgren och Verena Lindgren.

– Vi var fler i Bridgegruppen tidigare här på Kungsholmen men de har tyvärr gått bort så nu är det bara vi två kvar. Vi har satt upp lappar på anslagstavlorna men inga har anmält intresse, säger Sten Åke.

För att alls kunna spela så har Sten Åke och Verena bjudit in två personer utifrån, Anita och Eva. Gruppen har spelat ute på gården under sommaren men nu har det blivit för kallt. Alla fyra har spelat bridge i flera år.  

Vad är det som är så kul med bridge? 

– Det är ett bra sätt att hålla igång huvudet, det är en sorts hjärngympa. Och så är det ett roligt sätt att umgås påFörr ansågs man vara socialt handikappad om man inte kunde spela bridge, men det kanske man inte kan säga här på Igeldammsgatan där bara två spela bridge, skrattar Sten Åke. 

Bridge för äldre
Eva och Anita vinner partiet. ”Det är ett roligt men avancerat kortspel, det tar en hel del tid att lära sig. Men som pensionär har man ju den tiden”, säger Eva.

Anita gör en jämförelse med golf. 
– För att bli bra så krävs det tid och övning. Man blir aldrig färdiglärd, det finns alltid saker i spelet att bli bättre på. Och det gör ju att man inte tröttnar, säger hon. 

Vi pratar om aktiviteter och vikten av att träffas även under coronapandeminVanligtvis spelar de bridge på speciella relativt små spelbord. Nu sitter de på behörigt avstånd från varandra vid ett stort salongsbord.  
Verena bär dessutom visir. 

– Mina barn tycker inte att jag ska spela bridge inomhus. Men jag har det här visiret i alla fall och vi sitter på avstånd vid ett stort bord. Sedan vet jag att Eva har antikroppar mot viruset och jag känner mig ganska säker i närheten av Sten Åke och Anita, säger hon. 

Hyresgäster i samverkan
”Förr ansågs man vara socialt handikappad om man inte kunde spela bridge”, säger Sten Åke Sandgren

Andra aktiva grupper

Bridgegruppen är en av flera grupper under det stiftelsen kallar ”Hyresgäster i samverkan” – ett nätverk av hyresgäster som gör saker tillsammans inom olika intresseområden. Vissa läser och pratar om poesi, andra går stavgång tillsammans. Sedan finns det de som bara träffas och fikar ihop. 

– Vi återstartade Öppet hus i fredags förra veckan14 personer kom. Vi delade upp sällskapet på flera bord, så att vi kunde hålla någorlunda avstånd, säger Agnes Szabo. 

Samtidigt medger hon att det knappast handlar om ett par meter emellan. 

– Det blir inte nöjsamt att prata och umgås med så stort avståndMen vi sitter inte tätt inpå. Kanske blir vi lite mindre försiktiga därför att vi känner och litar på varandra, menar Agnes. 

Sluten lyrikgrupp

Många andra grupper har ställt in aktiviteter nu på grund av coronapandeminbland annat Torsdagsgruppen och Spel & pysselgruppen. Men längan efter att träffas och umgås är stor och Lyrikgruppen har börjat ses igen – fast som en sluten grupp. Inga nya deltatagare tas in.  

– Vi är åtta kvinnor som ses en gång i månaden för att läsa och diskutera poesi. Vi har det väldigt trevligt ihop, alla känner alla. När jag föreslog att vi skulle ses igen så sa de: ”Äntligen något att gå på!”, berättar Renate Josefsberg. 

Det hon gillar och framhåller som speciellt med att läsa poesi tillsammans är att  det väcker existentiella frågor.

– Det är väl hela poängen med poesi, att reflektera över livet och få syn på sig själv. I lyrikgruppen ges det möjlighet att prata om våra tankar kring sådan här frågor. 

Pandemin måste de så klart förhålla sig till i gruppen. De är noga med att sitta på avstånd och när det går ha fönstret öppet i lilla rokokorummet på Kungsholmen.  

– Det är inte klokt att det ska vara så här. Mina barn har bjudit ut mig till Sandhamn där de bor men jag vågar inte åka dit.  

– Vi är försiktiga i LyrikgruppenTills smittan minskar så kommer vi att hålla den slutenlägger hon till. 

Vill du som hyresgäst lära dig att spela bridge? Hör av dig till Sten-Åke Sandgren eller expeditionen för tips. Annika Rosengren svarar på frågor om grupperna i Hyresgäster i samverkan.   

 


Tillbaka till Bloggen