16 juni 2021, aktuellt, artiklar

”För många är livet en sådan karusell”

café samtal

Saifollah Vaziri och Ture Jacobsson sammanstrålar på caféet som huserar i stiftelsens fastighet. Malin på caféet kommer med påtår.

En svensk söderkis och en iransk före detta diplomat brukar träffas flera gånger i veckan på Livingroom cafe och connection. De är båda hyresgäster i stiftelsen. Här kopplar de av en stund, pratar om ditt och datt.

– Jag sitter alltid längre än Ture här på fiket, säger Saifollah Vaziri, som gärna ägnar tid åt att läsa medhavd bok.

Just nu läser han Herman Lindqvists ”Historien om Sverige”.

Eftersom båda läser böcker så kan det bli samtal om litteratur, men mest pratar de om det som rör sig i samhället just nu.

Bara te på ”caféet”

Saifollah berättar att han började dricka kaffe senare i livet, när han på 70-talet kom till Europa för att arbeta som diplomat på Iranska ambassaden i Stockholm.

– I Iran är den vanliga drycken te. Paradoxalt nog hette ställena som man drack te på när jag växte upp ”coffehouse”. Något som beror på att man historiskt drack kaffe i landet, men när jag växte upp så serverades bara kaffe på lyxiga ställen. Det var först när jag kom till Europa på 70-talet som jag började dricka kaffe, säger han.

Efter några år i Sverige och i Sovjet som diplomat så flyttade han hem till Iran. Men när den iranska revolutionen inträffade i slutet på 70-talet så slutade han självmant tjänsten på UD – ”jag hade inte så mycket gemensamt med herrarna som tog makten”.

Han och hans fru bestämde sig för att flytta till Sverige som särskilt hans fru Fereshteh tyckte om.

Bara slinka in

Ture Jacobsson är uppvuxen på södermalm och i Enskede. Han säger att han har levt ”ett vanligt liv”, med jobb på en statlig myndighet och i ett långt äktenskap. Han och hans fru har två barn.   

– Jag tycker om att bara slinka in här, dricka en kopp kaffe och koppla av en stund. Det är enkelt och lättsamt, säger han.

Vi pratar om böcker de läser. Ture föredrar faktaböcker av olika slag, böcker som fördjupar och förklarar det som sker i världen bortom de braskande rubrikerna. Saifollahs läser en mängd olika saker, bland annat poesi. Inte minst persisk poesi som han tycker är enastående. Han skriver också poesi själv ibland.

Energin ökar när samtalet leds in på aktuella samhällsfrågor.

– Man måste vara försiktigt när man läser saker på nätet och i sociala medier, det är mycket fake news, säger Saifollah.

café samtal

”Det var inte lika materialistiskt förr”, säger Saifollah Vaziri.

Materialistisk värld

Att granska, analysera och värdera information har varit en del av Saifollahs jobb som diplomat så för egen del kan han sannolikt skilja agnarna från vetet i informationsflödet.

Det handlar också om tid, eller dagens brist på densamma.

– Det är en sådan karusell. Många springer efter saker de egentligen inte behöver. Det var inte lika materialistiskt förr, man hade tid att tänka och reflektera, menar han.

Ture lyfter fram det positiva i att maskiner har ersatt det som förr utfördes genom hårt kroppsarbete, men undrar samtidigt över varför stressen är så hög i samhället nu när ny teknik hjälper oss att göra saker på en bråkdel av tiden det tog förr.

– Vi tänker att vi ska få mera tid, ändå är många i dagens samhälle mer stressade än någonsin, säger han.

Samtalet flödar i olika riktningar. Malin på caféet fyller på kaffe. Det finns så mycket att prata om och utbyta tankar kring.

– Man borde träffas mer på det här sättet, för att prata och tänka. Vi lever ju i en väldigt intressant tid med all teknik, globalisering etc, avslutar Saifollah.


Tillbaka till Bloggen