30 april 2018, Okategoriserade

Elvis är gud i ett exceptionellt hem

exceptionellt hemPer Olov Ehrnstén i sitt hem på Vikingagatan

Tidningar har stått i kö för att få göra reportage hos Pehr Olov Ehrnstén, på grund av hans inredningsstil och fantastiska porslinssamling. De har alla fått nobben. Men stiftelsen tackade han ja till.

Det är en sällsam upplevelse att stiga in i Pehr Olov Ehrnsténs lägenhet på Vikingagatan.

Det är mycket av allt. Over the top, som amerikanarna säger. Väggarna i vardagsrummet täcks av tavlor. Bilder på Elvis och Beatles samsas med blommotiv och landskapsvyer.

Här finns mängder med guldföremål: kuddfodral, ljusstakar, skålar, böcker, till och med bordsunderlägg – allt skimrar i guld. Gott om blommor finns här också, både äkta och plast.

Det är städat och prydligt mitt i överflödet, allt har sin plats.

Flera tidningar, bland annat Hänt och Land, har velat göra reportage hemma hos Pehr Olov. De har alla fått nej.

– Jag är ingen kändis och vill inte bli, säger Pehr Olov.

Att Stiftelsen kommer på besök och vill göra ett reportage känns bara roligt, säger han.

exceptionellt hem

exceptionellt hem

Jakten på Rosé-porslin

Skälet till tidningarnas intresse är Pehr Olovs uppseendeväckande inredning och hans magnifika samling av porslin; både sovrummet och köket domineras av en stor porslinssamling.

– Mitt hem betyder allt för mig, säger Pehr Olov med sin mörka stämma. Här finns allt det har samlat på mig under årens lopp. Saker och porslin men så klart också minnen och upplevelser, inte minst från resor.

Han berättar att han har samlat porslin i över 30 år och åkt land och rike runt för att hitta det han vill ha – vilket ofta har handlat om ett särskilt Rosé-porslin som producerades av Gustavsberg och Rörstrand men också av engelska och tjeckiska producenter.

– Det här är ett porslin som slutade tillverkas 1935. Jag har lagt ner så mycket tid för den här samlingen, jag har även rest till England för att köpa delar.

Allt samlande började med att Pehr Olov fick två kaffekannor av sin mamma på 70-talet. Sedan började han leta efter fler. Som mest hade han över 400 stycken kaffekannor i porslin. Nu har han gett bort eller sålt av en del.

– Porslin har egentligen alltid varit en betydelsefull del av mitt liv. Redan i tonåren var det viktigt vad jag dukade med för porslin, och hur det såg ut kring en måltid, säger han.

exceptionellt hem

Vid sidan om intresset för porslin så tycker Pehr Olov mycket om musik och just nu sörjer han att den svenska artisten Avicii har gått bort. ”Så fruktansvärt sorgligt”. Han berättar att han har sett Avicii uppträda live flera gånger.

Träffade Elvis 1958 

Husguden är annars Elvis – som han häpnadsväckande nog har träffat i levande livet en gång.

– Det hela inträffade när Elvis gjorde sin militärtjänst och var stationerad i Tyskland 1958. Vi var tre killar från Saltsjöbaden som genom amerikanska ambassaden lyckades få visum för fyra timmar bara för att träffa Elvis i Tyskland. Vi fikade ihop.

– Helt otroligt, säger han och ser tagen ut vid minnet av händelsen.

På den tiden var det enklare att få möjlighet att göra sådana saker, förklarar han. Och allt var betydligt lugnare kring Elvis när han var i Tyskland.

 En annan artist som han blev förtjust i var Birgit Nilsson som han såg första gången på Gröna Lund på 60-talet.

– Hon var ännu inte så fantastiskt stor som hon sedan blev. Gud vad bra hon var! Jag blev så begeistrad.

Pehr Olov har sjungit själv också i många år, han sjöng i kör. Nu vid snart 84 års ålder är den tiden förbi. Det faktum att han sedan 2011 dessutom har suttit i rullstol efter en höftledsoperation påverkar naturligtvis också.

Vad var det som hände 2011?

– Jag fick in bakterier när jag blev opererad för min höft. Infektionen var omfattande och jag fick till en början antibiotika som inte fungerade för min åkomma. När jag kom hem kunde jag gå ett par dagar men sedan bar plötsligt inte benen, berättar Pehr Olov sakligt.

Idag har han en så kallad slinkled och det går inte att göra något åt hans handikapp. Många skulle nog efter en sådan händelse drabbas av sorg och depression men Pehr Olov säger att han aldrig har varit deprimerad.

– Det var ju nära att jag dog. Så även om jag inte längre kunde gå så bestämde jag mig för att leva mitt liv så gott det går. Livet är så kärt. Det är otroligt att leva, säger han med eftertryck.

Bara man har vänner. För vänner är det viktigaste i Pehr Olovs liv. Han är mycket social och går gärna på teater och på Operan, där han helst ser balett.

Om du fick leva om ditt liv?…

– Då skulle jag nog leva som jag gjort. Jo, jag är kanske en rätt så förnöjsam person, men jag ställer samtidigt krav, det måste man göra, inte minst som ensamstående, avslutar Pehr Olov.

 

FAKTA
Född: 1934 i Finland
Familj: Pappa Anian Artur och mamma Ida som var smed respektive hemmafru. Elva (!) syskon, varav fyra fortfarande är i livet.
Arbete: Flyttade själv till Sverige som 16-åring och jobbade först som springschas och sedan som butiksbiträde i en färghandel i Saltsjöbaden. Arbetade senare som orderchef på Alcro.
Kändisar: Var god vän med kändisfrisören Björn Axén som gick bort 1993. Umgicks med konstnären Sven X:et Erixsons dotter Irma i Saltsjöbaden i yngre dagar.
Resor: Älskar London. ”Att jag har så mycket guld hänger ihop med mina London-vistelser, det är mycket guld i London”

exceptionellt hem

 

 


Tillbaka till Bloggen