9 april 2020, aktuellt, artiklar, bilder

En hyllning till magnolian

magnolia

Några hyresgästers förtjusning över en blommande magnolia blev en anledning att bjuda in grannar till en bubbelträff på gården på Kungsholmen.

Påsken är här och ingenting är som vanligt. Coronapandemin innebär att människor inte kan träffas på samma sätt som tidigare. Äldre avråds från att gå till butiken och handla. Och alla rekommenderas att hålla social distans.

Men ett liv utan glädjestunder är inget liv.

Våren är ändå här och hyresgäster i stiftelsen hittar på egen hand en anledning att träffas en stund och fira – ja inte påsken utan det ståtliga magnoliaträdet som står i trädgården på Kungsholmen!

– Vi satt några stycken och pratade om påsken och så föreslog någon att vi skulle fira magnolian i morgon på skärtorsdagen, berättar Berit Thorsell.

– Och alla tyckte det var en bra idé. Sedan berättade vi för de vi stötte på och ordet spreds bland grannar, fyller Anita Borgström i.

Såg fram emot aktiviteter

Gissningsvis ett 20-tal hyresgäster har slutit upp på tolvslaget med en flaska bubbel. Det skålas och det skrattas. Någon sjunger en visa som hyllning till det vackra trädet som just håller på att slå ut.

– Det är ett av få träd som blommar på bar kvist, säger Berit Thorsell.

Ullabeth Appehl flyttade hit till stiftelsen för bara två månader sedan. Hon såg fram emot de aktiviteter som hon visste att stiftelsen brukar anordna.

– Men så kom det där jädra viruset och stängde ner allt. Fast nu när vi kan umgås ute så här så blir det ju bra ändå, säger hon.

Hon hoppas att det blir fler aktiviteter nu när man kan vara ute mer. Gärna boule som hon har spelat en hel del tidigare. Några grannar har redan sagt att de vill vara med, berättar hon. Och på baksidan finns en utmärkt plats för boulespel.

Viktigt att glädjas

Även om man pratar mycket om annat så är det oundvikligt att komma in på coronapandemin. Rädslan för att bli sjuk känner alla av. Många verkar tacksamt ta emot hjälp att få mat från livsmedelsbutikerna i närheten hemskickad.

– Men nu verkar smittspridningen plana ut här i Stockholm i alla fall, säger Ullabeth, i en förhoppning om bättre tider.

Rädd är hon, tillstår hon. ”Det är väl alla?”

Kanske desto viktigare att kunna träffa andra i samma situation och hitta något att glädjas åt. Som vårens ankomst. Och en blommande magnolia.

magnolia

Nyinflyttade hyresgästen Ullabeth Appehl, till höger, är med och hyllar trädgårdens magnolia.


Tillbaka till Bloggen