18 september 2019, aktuellt, artiklar, händelse

Framtidsfullmakt förenklar för anhöriga

framtidsfullmakt

Att tänka efter före är ofta bra. Det gäller inte minst hur du vill att saker ska skötas om du själv en dag inte kan göra det. Juristen Ida Danielsson besökte nyligen stiftelsen för att berätta om framtidsfullmakt.

En framtidsfullmakt är ett dokument som tydliggör hur ens ekonomi och privata angelägenheter ska skötas om och när man själv inte har möjlighet att ta några beslut.
– En vanlig fullmakt räcker inte om en person plötsligt, till exempel genom sjukdom, förlorar sin beslutsförmåga, förklarar Ida Danielsson.

Ny lag från 2017

Makan/maken eller sambon kan till exempel inte sälja den gemensamma bostaden om den ena i paret blir dement och hamnar på ett boende.
Lagen om framtidsfullmakt började gälla den 1 juli 2017. Det bakomliggande skälet till lagen, berättade Ida, var att ta fram ett alternativ till god man eller förvaltare, efterfrågan på en god man är nämligen stor i överförmyndarnämnden.

Ewa Fritz Carlsson och hennes man Kurt Carlsson hade tidigare inte tänkt så mycket på det Ida Danielsson berättade.
– Jag hade hört talas om framtidsfullmakt men visste inte så mycket om det. Vi har ju skrivit våra testamenten och tänkte väl att det räckte med det. Men det här var nåt nytt. Vi ska hem och diskutera det här, säger Ewa.

Undvika konflikter

En framtidsfullmakt är inte bara bra för fullmaktsgivaren, den gör det också tydligt för fullmaktstagaren.
– Det kan vara skönt för våra barn att veta vad som gäller, man vill ju inte att det ska bli massa bråk och tjafs, det ska gå rätt till, det är det viktigaste, säger Kurt.

Ingegerd Thungström tyckte att Ida Danielssons genomgång var bra, om än väl faktaspäckat.
– Jag blev lite trött. Det är komplicerade saker och mycket att tänka på. Får fundera på hur jag ska göra. Nu ska jag först och främst hem och vila, säger hon leende.

Ida Danielsson har också skrivit om ämnet i Blomsterfondens tidning ALMA.

Demensförbundet har ett exempel på hur en framtidsfullmakt kan se ut. Observera att detta bara är ett exempel.


Tillbaka till Bloggen