13 augusti 2020, aktuellt, artiklar

Fyra hyresgäster om halvåret med corona

halvår med corona

Maria Palm, Paul Andersson, Mayli Allert och Sune Grönvall.

Paret Grönvall har tagit sin tillflykt till sin båt i skärgården. Maria har existentiella funderingar och pratar om förlorat liv. Maylis största rädsla är inte att själv bli smittad utan att smitta andra. För Pauls del överskuggar det egna hälsotillståndet konsekvenserna av pandemin.

 Det är nu över ett halvår sedan coronaviruset började sprida sig i världen. Här är fyra röster om hur livet för dem ser ut – och kanske kommer att se ut ett bra tag.

Maria Palm och existensen

Maria Palm säger att man lätt hamnar i existentiella frågor under pandemin.

– Som äldre har man ju inte så många år kvar och nu försvinner ett helt år på det här, säger hon. På att inte kunna göra så mycket, inte få resa, inte få träffa alla andra som jag vanligtvis träffar.

Innan pandemin har Maria varit aktiv i både litteratur- och målericirklar. Nu ligger alla aktiviteter nere. Det har istället blivit ett utmärkt tillfälle att, som hon säger, ”dödstäda”.

– Nej, jag har säkert en del år kvar, men jag har å andra sidan ganska mycket att städa bort, säger hon och fnissar. 

Som vadå?

– Pärmar med texter jag skrivit. Mycket av det är bara att slänga. Men jag sparar det bästa, försäkrar hon.

Mayli Allert: rädslan att smitta

Flera av hyresgästerna får släktbesök – men det sker på behörigt avstånd

– När barn och barnbarn kommer på besök så sitter vi nere på gården och pratar vid varsin ände av bordet, säger Mayli Allert. Jag längtar efter att träffas utan att behöva tänka på att hålla avstånd hela tiden. Jag önskar jag fick delta mer i barnens eller barnbarnens liv, som nyligen, hjälpa till med visning av bostaden. Men det får jag inte.

Det är tydligt att barn och släktingar lyder gällande rekommendationer. Flera hyresgäster får hjälp av barn eller släktingar att handla.

Rädslan för att smitta den äldre släktingen tycks vara stor. Att smitta andra är den största rädslan för Mayli.

– Jag är inte särskilt rädd för egen del, men om jag smittade någon annan, det vore hemskt, säger hon.

Paul Andersson: musiken och glädjen

Under våren har stiftelsens evenemang ställts in. Med ett undantag, Musik i midsommartid, där trubaduren Rolf Ilrot framförde sånger av Evert Taube, Cornelis Vreeswijk, Ted Gärdestad med flera i stiftelsens trädgårdar.

För många bland de påtvingat isolerade hyresgästerna blev det en befriande upplevelse.

Paul Andersson kan inte uttrycka sin tacksamhet nog över detta evenemang.

– Åh, det var fantastiskt, säger han. Ett toppenarrangemang. Så bra att stiftelsen ordnar detta mitt i allt elände.

Paul och hans fru Birgitta förhåller sig lydigt till de kända restriktionerna för äldre. De håller avstånd, rör sig inte bland större folksamlingar på stan. Barnen handlar mat och lämnar över matkassarna på behörigt avstånd i trapphuset.

Men i ljuset av stroken som Paul fick för en tid sedan och som har inneburit balansrubbningar och svårigheter att svälja, så har pandemin känslomässigt varit lättare att acceptera.

– Jag tror inte att det blir mer problematiskt på sikt för vår del. Det är värre med stroken som förändrade så mycket. Jag har tur som har Birgitta som uppmuntrar mig, säger Paul.

Sune Grönvall: isolering till sjöss

Det egna hälsotillståndet är främsta fokus också för Sune Grönvalls del. Flera strokes, en hjärnblödning och knäoperation gör honom samtidigt särskilt skör inför en eventuell smitta. Därför har paret Grönvall dragit till sjöss. Eller ja, till sin båt i alla fall som ligger förtöjd vid södra Ljusterö.

– Det här är inget exceptionellt i år egentligen, vi har bott på sjön i 30-40 år på sommaren, säger Sune. Men det är klart, vi håller oss ännu mer för oss själva nu härute.

Även paret Grönvall får hjälp av barnen att handla emellanåt. Annars lever de ett lugnt och stilla liv därute på båten.

– Förr eller senare kommer de att ta fram ett vaccin, det är jag säker på. Till dess får vi ta hand om oss så gott vi kan. Men jag kan ju säga att jag ser fram emot att träffa och prata med människor, säger Sune.

 

 

 


Tillbaka till Bloggen