12 februari 2019, aktuellt, händelse

Busiga och melankoliska Astrid Lindgren

Barnslig glädje och lekfullhet samsades med melankoli i Astrid Lindgrens liv. Det berättade Karin Heinig, som är guide i Astrid Lindgrens hem, när hon besökte Stiftelsen.

astrid lindgren
Intresset för Astrid Lindgrens liv och verk var stort i Vasastan.

Var författaren till Pippi-böckerna själv ett busigt barn?

–  Ja, det var hon, hon gillade att hitta på saker att göra och visst kunde det bli ett och annat bus. Hon hade toleranta föräldrar som lät henne vara det barn hon var, berättade Karin Heinig, när hon besökte Stiftelsen för att berätta om Astrids liv och gärning.

Lekfullheten fanns kvar när Astrid sedan blev mor. Sonen Lars har i en intervju berättat att ”Hon var inte en sån där mamma som satt stilla i parken på en bänk och tittade på sina lekande barn. Hon ville leka själv och jag misstänker att hon tyckte det var minst lika roligt som jag!”.

Romansen på Vimmerby tidning

Sida vid sida med lekfullheten fanns också melankolin, som till stor del går att spåra till födelsen av sonen Lars. Astrid blev gravid när hon hade en kort romans med den betydligt äldre Reinhold Blomberg, chefredaktör för Vimmerby tidning, där Astrid också arbetade. Hon födde Lars i Köpenhamn för att undvika svenskt rättsväsende och Lars fick sedan bo i en dansk fosterfamilj ett par år.

Händelsen påverkade Astrid djupt och präglade hennes författarskap, förklarade Karin Heinig.

Kanske bidrog händelsen till att Astrid blev en större författare än hon annars hade blivit.

Själv sa hon i en dokumentär att utan Lasse, utan den händelsen, hade hon kanske blivit författare, men hon hade inte blivit en berömd författare.

Karin Heinig berättade bland annat också mötet med Sture Lindgren, samarbetet med Harry Söderman (Revolver-Harry) och Astrids politiskt engagemang.

–  Mycket intressant, tyckte flera efteråt.
För Elisabeth Schönbeck har Astrids böcker betytt mycket. Hon läste dem för sina barn som är födda på 60-talet. Fast lite väl fort enligt hennes barn…

–   Men läs inte så fort mamma, vi måste ju hinna med, sa de. Jag tyckte ju att Pippi och Emil i Lönneberga var så spännande så jag drog på, skrattar hon.

Elisabeth Schönbeck t.v. trivs med Karin Heinig och


Tillbaka till Bloggen