11 februari 2021, aktuellt, artiklar

Här får gamla möbler nytt liv

Spågan möbelkonservering är experter på bland annat restaurering av träytor. Snart syns de i den nya tv-serien Återskaparna.

Spågan Möbelkonservering AB hyr en lokal av stiftelsen med adress Torsgatan 65. De tre medarbetarna hjälper bland annat sina kunder med flätning av möbler, restaurering och konservering samt ytbehandling.
– Restaurering av trä är nog det vi sysslar mest med men också bemålade möbler och sitsar, berättar Jon Bjellerup.

Äldre ser värdet

De har hyrt lokalen i 1,5 år och läget har varit gynnsamt för affärerna, fler människor rör sig utanför butiken och antalet dropin-kunder har ökat.

De har också fått besök av hyresgäster från stiftelsen.
– Det äldre människor generellt sett vill ha hjälp med är att renovera någon släktklenod. Jag tror att äldre är bättre på att se värdet i gamla möbler även om möbeln i sig inte är gjord av någon känd snickare, säger han.

Kanske har ett ben brutits av och behöver limmas.
Kanske är ytan skadad av solen och behöver en ytbehandling.
Jon Bjellerup och hans kollegor behärskar och värnar om de äldre teknikerna i arbetet med att restaurera trämöbler. Ommålning och sprutlackering är inget de sysslar med.

– Samtidigt är det viktigt att inte fastna i det gamla. Det måste finnas rum för utveckling och ny teknik, som exempelvis 3D- printrar. Idealet är kanske en symbios mellan maskin och traditionellt hantverk, säger Jon Bjellerup.

Hallwylska muséet som kund

Firman är anlitad av såväl privatpersoner som företag och muséer. Nyligen flätade de alla stolar till restaurangen Lisa Elmqvist i Östermalmshallen. De har också restaurerat det stora matsalsbordet på Hallwylska muséet.

Något uppdrag som sticker ut?
– För några veckor sedan fick vi in en lampa med lampskärm gjort av ett bältdjur, som vi skulle stabilisera. Det var ju lite udda, säger Jon och ler.

I mars kommer Spågan att synas i tv4:s nya satsning Återskaparna, med Erik Haag och Lotta Lundgren. ”Programmet där skadade, trasiga och kära ägodelar tas om hand och får ett nytt liv”, enligt tv4.
– Det ska bli jättekul, säger Jon Bjellerup.

Som hyresgäst i stiftelsen får du 10% rabatt på inlämnade
möbeluppdrag, lovar Jon Bjellerup.


Tillbaka till Bloggen