18 september 2018, aktuellt, artiklar

Hur äter du på äldre dar?

Det kan vara så att upp till var tionde pensionär som bor hemma lider av undernäring. Hyresgästen Elisabeth Schönbeck tänker på vad hon, och hennes make, äter. Men hon har lagt märke till att många i hennes omgivning verkar ha tappat matlusten.

Äldre vill sköta sig själva så länge som möjligt. Man vill kunna laga och äta sin egen mat som man alltid gjort. Men när saker inträffar på ålderns höst, som sjukdomar, sämre ekonomi, ensamhet, så kan det också leda till att man äter sämre och därför inte får i sig den näring man behöver.

God mat är en källa till glädje och njutning i tillvaron. Ett bra näringsinnehåll är också nödvändigt för god livskvalitet, för att förebygga sjukdom, återvinna hälsa och för att medicinsk behandling ska ha bästa möjliga effekt.

hur äter du

Make dabbad av stroke

Elisabeth Schönbecks man drabbades för en tid sedan av en stroke. Sedan dess har Elisabeth vinnlagt sig ännu mer om att laga bra, näringsriktig mat.

– Frukosten är viktig. Det blir vanligtvis yogurt med blåbär och banan samt smörgås och ägg. Äldre behöver vitaminer och jag vill ju att både jag och min man ska må bra, säger hon.

Sedan blir det två lagade mål mat om dagen till maken och för det mesta till henne själv också. Grönsaker har en självklar plats på tallriken, morötter och ärtor är populärt. Paret äter också mycket fisk, och frukt.

Elisabeth Schönbeck upplever att många äldre inte äter så bra. Flera i hennes närhet säger att det inte längre smakar och att de därför äter mindre än tidigare.
– Kanske har de tappat gnistan på nåt sätt, säger hon. Kanske handlar det också om ensamhet – det är ju inte alls lika roligt att laga mat till sig själv.

Enligt Margareta Nydahl, professor i kostvetenskap vid Uppsala Universitet, så misstänker man att 5-15 procent av pensionärer som bor hemma lider av undernäring.

– Äldre män och kvinnor, som fortfarande klarar sig själva hemma men som ofta i de högre åldrarna äter mindre portioner, behöver lära sig laga bra och näringsriktig mat för att behålla orken så länge som möjligt, säger hon.

Färdigmat – bra mat

I sina matråd lyfter hon fram färdigmaten från kyl- och frysdisk som ett sätt att förenkla måltiderna.

 Det är så vanligt att äldre ratar färdigmat, men i dag är den bättre än den var förr. Med grönsaker till och kanske en smörgås för fettets skull så blir det en bra måltid.

– Likaså kan det ibland, till exempel vid kraftig viktnedgång under kort tid, vara nödvändigt att välja de feta mejeriprodukterna framför lättvarianterna. Äldre rekommenderas generellt sett att välja de feta mejeriprodukterna framför lättvarianterna eftersom studier har kunnat konstatera att äldre bör ligga på ett något högre BMI (body mass index) än yngre.

Stiftelsen vill gärna slå ett slag för den goda och näringsrika maten. Vi är intresserade av vad våra hyresgäster äter, inte minst till vardags när man är själv. Har du något härligt recept eller några måltidstips att dela med andra hyresgäster?

——-

Margareta Nydahls citat är hämtade från tidskriften
Äldre i Centrum #1/2017, som Stiftelsen Äldrecentrum ger ut.


Tillbaka till Bloggen