19 mars 2020, aktuellt, artiklar, omvärld

”Total isolering går bara inte”

Bryter isoleringen. Jadwiga Gorska, Liisa Lindeberg och Lilian Emsjö träffas på gården – på behörigt avstånd i dessa coronatider. Snart finns utemöbler på plats så att man kan sitta och prata med grannar. 

Äldre är en riskgrupp för det nya coronaviruset och nu uppmanas de stanna hemma. Men flera av stiftelsens hyresgäster berättar att de ändå tar sig till butiken och handlar.
– Det är en bra rekommendation eftersom det begränsar oss, men det känns väldigt svårt att följa den fullt ut, säger Lilian Emsjö.

cc

Folkhälsomyndigheten vill att äldre ska stanna hemma och inte ta emot besök från släktningar, för att inte smittas av coronaviruset.

Känslan av isolering infinner sig rätt så snabbt, det intygar flera hyresgäster.

– Allt har blivit tristare. Jag brukar ju gå på utställningar och teatrar annars. Fortsätter det här under lång tid så blir det hemskt, säger Lilian Emsjö.

Sitta ute och prata

För några dagar sedan skrev Lilian till stiftelsen och föreslog att utemöblerna skulle sättas på plats.

Hon skrev: ”Där (på gården) kan vi få luft och träffas på behörigt avstånd. Ventilera våra tankar, kanske till och med få ett och annat skratt”.

– Ja, om vi nu uppmanas att bara bli sittande hemma, då skulle vi lika bra kunna sitta nere på gården, träffa andra och prata, på behörigt avstånd. Det är ju bättre än att mötas inomhus, säger hon.

En god idé tycker stiftelsen. Arne Rosengren meddelar nu att man ska se till att få utemöblerna på plats.

Avboka läkarbesök

Lilian Emsjö går i likhet med andra hyresgäster och handlar på egen hand. Det blir ett avbrott i en monoton och allt ensammare vardag. Hon hjälper också en granne att handla.

Birgitta Winting har även hon fortsatt att handla. Men nu måste hon förmodligen avboka tid hos sin ögonläkare.

Birgitta Winting

– Jag ska på uppföljningsmöte efter en operation. Det måste jag nog ställa in. Jag behöver ta två bussar dit och det är ju inte så bra, säger hon.

Birgitta är också rädd för att det som är viktigt för henne ska ta slut. Till exempel läkemedel på Apoteket.

– Jag behöver de här nya ögondropparna på Apoteket. Jag måste ju ha dem för att det inte ska bli komplikationer efter starroperationen.

Osäkerheten och situationens allvar hanterar Birgitta med galghumor.

– Ja herregud, antingen blir jag väl blind eller så dör jag, fnissar hon. Det är väl dags att döstäda, man vill ju inte skämmas inför dottern att det är så ostädat här hemma…

Biobesök i ödslig salong

Maria Palm tycker att hon lever ungefär som vanligt. Fast hon håller sig till reglerna, att hålla avstånd och vara noga med handtvätt.

Häromdagen var hon på Bio Capitol med sin dotter.

– Det var fyra personer i hela salongen och vi kunde välja var vi skulle sitta. Alla satt på var sin egen soffa, med visst avstånd från varandra, säger hon.

Att kunna träffa nära och kära är viktigt för alla men kanske särskilt för äldre. Nu begränsas den möjligheten. Folkhälsomyndighetens rekommendation är att vänta med släktbesöken en tid.

Sorg att inte träffa barnbarnen

Att inte få träffa barnbarnen är det mest sorgliga enligt flera hyresgäster. Osäkerheten hos barnens föräldrar, liksom i samhället, är stor. Ingen vill riskera något. Minsta lilla hosta kan plötsligt framstå som ett hot.

Lilian Emsjö är egentligen inte så orolig för att bli smittad för egen del. Om det händer så händer det.

– Jag har haft mitt liv. Jag undrar mer vad som kommer att hända med samhället, med barnen och barnbarnen. Det är min oro, säger hon.

ss
Stiftelsens policy är att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det är viktigt att hålla avstånd, tvätta händerna ofta och vara hemma om man känner sig sjuk.

Stiftelsen har stängt expeditionen med anledning av coronakrisen.


Tillbaka till Bloggen