16 december 2019, aktuellt, artiklar

Julen i drömmen och verkligheten

julen

Granen, julskinkan, bullbak, glitter och glögg. Den varma gemenskapen med nära och kära.
Visst kan julen vara härlig. Men också fylld av förväntningar som är omöjliga eller i alla fall svåra att infria.

Det ska ju vara på ett visst sätt. Bryter vi mot detta uppstår på sina håll panik och frustration. ”Osso buco till middag, vad hände med julskinkan!?” ”Skippa Kalle Anka, är du galen!?”

Bilden av julen som vi matas med år efter år är inte helt lätt att hantera för vissa av oss. En del känner sig ensamma. Andra är det bokstavligen. Några vill helst vara det.

Julen känns inte lika kul längre
Anne Hansen, här med väninnan Sonja, skulle helst
vara för sig själv i jul.

Få vara för sig själv

Anne Hansen känner att det efter år av gemensamt julfirande med nära och kära vore skönt att få vara för sig själv en stund.

– Vi brukar bli en femton sexton personer på julafton. Släktingar, partners, barn och barnbarn. Det har många gånger varit trevligt. Fast jag tycker inte att det är så kul längre. Jag skulle hellre vara hemma, äta lite god mat och läsa en god bok, säger Anne Hansen.

Fast det kan hon nog inte räkna med, lägger hon till. Förväntan på hennes deltagande är stor och hon är bli upphämtad som vanligt och skjutsad till Täby där både släkten och Kalle Anka och hans vänner väntar för att fira och säga God Jul.

Kan inte äta julmaten

För Paul och Birgitta Anderssons del så blir det julfirande hos en av döttrarna. Det blir inte riktigt som det brukar eftersom Paul drabbades av en stroke tidigt på året och efter det har han svårt att svälja.

– Det går åt rätt håll och vi försöker hålla humöret uppe, men det är klart att det är tråkigt för honom att inte kunna äta av julmaten, säger Birgitta.

Julen blir inte riktigt som vanligt för Birgitta och Paul Andersson.
Julen blir inte riktigt som vanligt för Birgitta och Paul Andersson.

Ett visst vemod har alltså lägrat sig över paret Anderssons julfirande. Men Birgitta lyser snabbt upp när hon berättar att hon under många år har varit engagerad i Läkarmissionens verksamhet som volontär. En synnerligen populär dag är när julmarknaden öppnar i butiken i Vällingby.

– Vi får in en mängd julpynt under året, granar, ljusstakar, tomtar och änglar och den 23 november var det en lång kö ute på gatan till vår butik.

På fyra timmar sålde vi för många tusen kronor, pengar som går till välgörande verksamhet, exempelvis att motverka barnarbete, till katastrofområden och sjukhus, berättar hon.

Det är ett arbete hon vill rekommendera andra hyresgäster inom stiftelsen att delta i.

– Det ger så enormt mycket glädje att hjälpa till och förhoppningsvis göra världen lite bättre, säger Birgitta.

Våga ta kontakt

Julen kan vara en jobbig tid för dem som är ofrivilligt ensamma, det har Jan Wennström sett på nära håll som kyrkligt aktiv i Matteus församling.

Samtidigt är det svårt att hjälpa dem som inte vill ha hjälp, som inte tar eget initiativ.

– Jag tror att många sitter hemma och ugglar, kanske lite grann i onödan. Är du ensam och inte vill vara det måste du ta kontakt på något sätt och våga säga som det är. Man är inte ensam om att vara ensam på julen, säger Jan.

Jan träffade för flera år sedan en granne som lät honom förstå att hon saknar släkt i Sverige. Det ledde sedan till att Jan och hans fru Monica bjöd in kvinnan för att fira jul med dem.

– Hon kommer till oss på eftermiddagen och stannar till långt in på kvällen. Hon brukar även följa med till min syster på annandagen, berättar han.

Efter fem sex år tycks denna lilla konstellation har blivit en egen tradition som hör julen till.
Även traditioner kan förnyas.


Tips!
Har man ingen att vända sig till på julen så kan man alltid besöka Immanuelskyrkan under julhelgen. Sedan 2007 har ett antal organisationer i Stockholm genomfört Jul i Gemenskap i kyrkan, en fest för alla som vill komma, med julmat, musik och sång och även julklappar. Varje år brukar 1500 personer, allt från hemlösa till vanliga ”svenssons”, delta i julfirandet.


Tillbaka till Bloggen