22 november 2018, aktuellt, händelse, omvärld

Lyckat första externa seminarium

Vårt seminarium den 15 november ”Var ska framtidens äldre bo?” blev mycket lyckat tack vare en spännande panel, en engagerad publik och en angelägen frågeställning.

Ett 90-tal personer kom (fullsatt vid anmälan) till stiftelsens historiska första externa seminarium. Seminariet avslutades med vinmingel i Medelhavsmuseets fina lokaler.

– Jag tycker att det var intressant höra om all forskning som har bedrivits kring hur äldre bor och vill bo. Att man har frågat de äldre och undersökt deras behov, säger Hege Marie Korshavn som är diakoniassistent vid Västermalms församling.

Monica von Schreiner och Hege Marie Korshavn från Västermalms församling

Bredvid står hennes kollega Monica von Schreiner som är präst i samma församling. Hon har precis besökt ett äldreboende på Kungsholmen.

– Jag var hos en kvinna som sa att hon bara ville dö. Hon är från en generation som inte riktigt har haft en röst, de har liksom inte haft så många val. Nu kommer 40-talisterna, den röststarka generation och de kommer inte acceptera ett standardiserat boende med tråkiga matlådor och trista, opersonliga rum.

Det boende som Monica von Schreiner var på var ett normalt boende med bra omhändertagande och omsorg om de äldre. Men där fanns kommunikationsproblem, menar hon.

– Alla i personalen kom från olika länder och pratade väldigt dålig svenska. Det hade svårt att göras sig förstådda sinsemellan. Hur ska då de gamla förstå vad personalen säger?

Som präst försöker hon ta hand om de boende som hon besöker, lindra deras ensamhet.

– De får ju mat och någon som stoppar om dem på kvällarna men den själsliga nöden är stor. Vi försöker bygga relationer med dem så att det känns lite lättare ett tag, tills vi kommer tillbaka nästa gång, säger Monica von Schreiner.

Hon och kollegan Hege Marie Korshavn sätter sitt hopp till att 40-talistgenerationen driver på och att vi sätter igång och bygger fler boende där större valfrihet råder och där man ser till individens olika behov.

Moderator Olle Wästberg förbereder sig.Wilhelmina Hoffman, chef på DemenscenterInger Segelström (S)

Lena Rosenberg och Maria KulanderMaria Kulander, Anders Wijkman och Jenny WahlgrenEwa Samuelsson, styrelsemedlem, i publiken

Vinmingel efter seminariet

 


Tillbaka till Bloggen