1 oktober 2018, aktuellt, artiklar

”Nya salongen får mig att känna mig 10 år yngre”

Berit Lagerqvist och Ingert Cicero i de fina stolarna som heter Riksdagen.

Efter drygt ett års arbete, från arkitektritning till färdigställande, är det äntligen dags för invigning av den nyrenoverade salongen i vasastan. Förtjusningen bland de besökande hyresgästerna är påtaglig.

– Ååh, allt är så mycket större. Och så ljust. Det är fantastiskt fint, säger Ingert Cicero, och Berit Lagerqvist intill nickar instämmande

De två sitter och myser i de nya stolarna i mittenrummet, det rum som har genomgått den största förändringen och blivit så mycket större. Den ansvariga arkitekten Anna Winter Kempe berättar att stolarna ritades av Åke Axelsson på 1980-talet till Riksdagen. Genom hennes försorg har stolarna klätts i tyg från Svenskt Tenn och benen har fått en lysande röd färg.

–  Stolen som faktiskt heter Riksdagen har en viss formell prägel som jag tyckte det var roligt att leka lite med. De blir som ett utropstecken där mitt i det stora rummet, säger hon.

En utmaning för arkitekterna har varit att ta fram en inredning som alla kan uppskatta – även de som gillar hur det såg ut tidigare, där möblemanget präglades av den den äldre, lite mörkare sekelskiftesdoftande stilen. Den ande som vilar över de nya möblerna är Carl Malmsten, det vill säga klassisk 1900-talsstil.

Christine Wallmark och Anna Winter Kempe berättar om renoveringen.

Det är ljust, mer sparsmakat men ändå mysigt. Det intygar både Ingert Cicero och Berit Lagerqvist.

–  Själv gillar jag den gamla stilen, det är så jag vill ha det hemma, säger Berit Lagerqvist något överraskande, med tanke på moderiktig klädsel och poppiga vita glasögon.

– Fast jag gillar det här också, tillägger hon. Inte minst för att det är så ljust och stort. Nu kan man ha härliga fester här!

Njuta av konserter

Kontrasten mot hur det såg ut tidigare är stor. För det första har väggar rivits och ett mindre rum har fått ge vika för att skapa mer rymd i det stora intilliggande. Entréer till rummen har flyttats. Man har dragit in ny ventilation och installerat modern teknik, bland annat i form av en riktigt stor tv med tillhörande högtalare, för att hyresgäster ska kunna njuta av konserter och annan underhållning tillsammans i de röda sofforna.

– Vi ville ta fram ljusa och luftiga rum som ska fungera för olika ändamål, berättar Anna Winter Kempe. Hyresgästerna ska kunna äta ihop, spela bridge, se på tv, ha fester och lyssna på föredrag. Det ska vara möjligt att flytta undan saker; att det är flexibelt har hela tiden varit viktigt.

Inga Iger är lyrisk när hon får frågan vad hon tycker om den nya salongen. Allt är så mycket bättre, och så är det betydligt enklare för de med rollatorer och rullstolar att komma in hit, framhåller hon.

– Nu skulle till och med mina barn kunna tänka sig att komma hit och festa. Det hade inte gått tidigare, för det var som att farmor och farfar bodde här, säger hon och ler.

Intill Inga Iger och hennes man Sören Sellin sitter Eva Boman som hör konversationen och hon utbrister:

– Jag känner mig tio år yngre när jag kommer hit.

Alla skrattar och både Inga Iger och hennes man Sören nickar och håller med.
– Ja precis, vad underbart sagt. Så är det, säger Inga.

– Ja, där har du rubriken, skrattar Sören.

Och så får det bli.

Eva Boman t v känner sig tio år yngre. Sören Sellin och Inga Iger känner likadant.

Arkitekt Anna Winter Kempe

Salongen idag….

… och innan renovering

 


Tillbaka till Bloggen