8 mars 2019, aktuellt, artiklar

Ökad energi och bättre balans med Qi Gong


Qi Gong anses kunna bota stress, förbättra balansen, öka rörligheten och stimulera energiflödet i kroppen. Flera hyresgäster på Lailas populära Qi Gong-pass verkar kunna bekräfta det.

Stolar står uppställda i rader i Salongen på Kungsholmen. Det är snart dags för ett pass Qi Gong som vår arbetsterapeut Laila Runér håller i.
Qi Gong är en gammal kinesisk form av rörelseträning. Rörelserna är långsamma och enkla.

Vill inte bli kutryggig

Hyresgästen Kristina Segerlind kommer först av alla. Hon går på varje pass, berättar hon.

– Jag anser att man måste röra på kroppen, annars blir man stel och kutryggig, framför allt när man går med rollator.

För en tid sedan fick hon en stroke som har lett till att rörelseförmågan har försämrats. Men genom sjukgymnastik och Qi Gong har hon blivit bättre, menar hon.

– Rörelse har alltid varit viktigt för mig. I skolan var gymnastik mitt bästa ämne. Visst känns det konstigt att nu inte kunna röra sig på samma sätt som förr men det har i alla fall blivit bättre med Qi Gong, det är väldigt positivt.

Dewa Wade är också i god tid till passet. Hon menar att Qi Gongen gör att hon får tillgång till sina resurser och att det skapar energi.

– Det är ett sätt att röra på sig som gör gott. Eftersom jag har en ryggskada så är den också lagom anpassad för mig, säger hon.

Ovanligt många har dykt upp denna gång, cirka 15 deltagare. De tar plats vid var sin stol, Laila sätter på lugn och meditativ musik och inleder passet.

Passet innehåller både stående och sittande övningar. Var och en gör övningarna efter egen förmåga men de flesta hänger med i de långsamma rörelserna.

Kristina Segerlind är koncentrerad under Qi gong-passet

Förbättrar balansen

Karl Erik Olsson ser tillfreds ut efter passet. Han gillar det här.

– Jag tycker inte minst att det är bra för balansen, det mjukar upp kroppen och man får en ökad förmåga att parera stötar så att man inte tappar balansen, säger han.

Från början vände sig Laila Runer främst till de med nedsatt balans och gångförmåga. Men det visade sig att många andra också var intresserade.

– Alla äldre får ju nedsatt balans så småningom så då får Qi Gongen vara öppen  för alla. Fast jag brukar hänvisa de som är i bra form att prova seniorgympan i första hand, säger Laila.


Tillbaka till Bloggen