28 april 2021, aktivitet, artiklar

Ökad rörelsefrihet med vaccinet

Trots att det är småkyligt i luften har åtta hyresgäster samlats på Väringetäppan för att spela boule.

Även om boulen får betraktas som lite av en måndagstradition under pandemin så kan deltagarna numera träffas mer tryggt och säkert – flertalet är vaccinerade och några ska bli de närmsta dagarna.

Britt Ivarsson tillhör den åldersgrupp som har fått båda sprutorna. – Det känns bra. Om någon vecka kan jag röra mig bortom Odenplan, jag kan krama mina döttrar och hålla mitt barnbarnsbarn på sex månader i famnen, säger hon och ler.

Rik under pandemin

Trots att deltagarna tillhör riskgruppen äldre över 70 år så vill ingen säga att de har varit rädda för att bli smittade. Men de känner sig tryggare nu i och med vaccineringen. Gun Nord skojar om att hon har blivit rik under pandemin.

– Nu kan jag gå i affärer och handla, jag har till exempel inte handlat kläder på över ett år! säger hon och möts av skratt bland de andra.

Birgitta Runsten ser fram emot att få sin första spruta nu på onsdag. För hennes del innebär vaccineringen framför allt att hon kanske kan börja resa igen, till exempel till hennes bror som bor i Palma på Mallorca. Eller resa ut i skärgården utan smittorisk.

Det finns en person i sällskapet som känner sig tveksam inför vaccineringen och gärna vill vänta så länge det går.

Rädd för komplikationer

– Efter vaccination mot svininfluensan fick jag många komplikationer som jag fortfarande lider av, så därför är jag rädd. Jag fick hjärtflimmer och inflammation i blodkärlen. Jag ska träffa en hjärtläkare om ett par veckor, vi får se vad det utmynnar i, säger Louise Vallin.

Hon är medveten om att hon av vissa kanske kan betraktas som egoistisk: ”tänk om alla skulle avvakta eller rentav säga nej…”

– Men jag måste ändå tänka på mig själv och på de eventuella biverkningar som kan uppstå. Och som jag drabbades av förra gången vid vaccinering.

Louise Vallin avvaktar covid-vaccinering efter svåra biverkningar vid den förra stora vaccineringen.

Så hon avvaktar. Och njuter av det faktum att hon har en bostad i stiftelsen. Efter ett dramatiskt 2020 då hon efter en separation i princip stod bostadslös, så fick hon möjlighet att flytta in i sin nya lägenhet i stiftelsen första januari.

– Det känns fantastiskt bra. Jag får träffa lite folk, och jag vet att jag har nånstans att bo. Det är så skönt, säger hon.


Tillbaka till Bloggen