25 oktober 2018, aktuellt, händelse

Prisad bok om bortglömd stjärnreporter

Fatima Bremmer besökte Stiftelsen

Ester Blenda Nordström slog igenom ungefär då Stiftelsen bildades. I början av oktober besökte Fatima Bremmer Stiftelsen för att berätta mer om den egensinniga kvinnan som bland annat också inspirerade Astrid Lindgren till Pippi Långstrump.

För drygt hundra år sedan gick kvinnor i långklänningar, de hade ingen rösträtt och de förväntades vara tysta, rediga och fogliga. Då äntrade Ester Blenda Nordström scenen. Hon rökte, svor, körde motorcykel, klädde sig i långbyxor – och revolutionerade journalistiken med sina undersökande reportage, bland annat om livet som piga på bondgård och same i Lappland.

Hon var samtidigt en äventyrare av rang och genomförde bland annat resor till Kamtjatka-halvön.

Bodde på Vikingagatan

Om denna märkvärdiga kvinna, som var en stjärna på sin tid men som sedan glömdes bort, har journalisten Fatima Bremmer skrivit en Augustprisbelönad bok: ”Ett jävla solsken”. När hon besökte Stiftelsen tidigare i oktober för att prata om boken inledde hon med att säga:

– Det är särskilt roligt att komma hit och prata om Ester Blenda Nordström för det var här hon bodde de sista åren av sitt liv, här på Vikingagatan, i en liten tvåa.
Flytten till Vikingagatan var en positiv händelse under ett i övrigt olyckligt livsskede. Hon mådde inte så bra, året innan flytten hade hon fått en stroke och hennes bror fungerade som hennes förmyndare.

Det finns flera skäl till varför livet slutade som det gjorde för Ester Blenda och Fatima Bremmer fördjupar sig inte i orsakerna utan hänvisar till läsning av boken och egna slutsatser.
Men med den konsumtionen av alkohol och cigaretter, och det tuffa liv hon levde som äventyrlig, homosexuell kvinna i en värld styrd av män, så var det väl i någon mening följdriktigt. Själv skrev hon att hon hade ”bränt sitt ljus från båda håll, men inte ångrat en sekund därav”. Hon avled hösten 1948.

Även barnboksförfattare

Publiken i salongen i Vasastan lyssnade koncentrerat på den färgstarka berättelsen om Ester Blenda. Fatima Bremmer kan sin huvudperson och sitt material – hon har arbetat med boken i fem år. Ett stycke okänd, eller bortglömd, kvinnohistoria från 1900-talets början presenteras.

– Mycket intressant, säger Ingegerd Tungström efter föredraget. Jag minns också att det pratades om Ester Blenda Nordström i mitt hem i samband med att boken om Pippi Långstrump kom ut.

Ester Blenda Nordström var inte bara äventyrare och banbrytande journalist (hon ”wallraffade” långt innan begreppet var uppfunnet); hon var dessutom barnboksförfattare och skrev flera böcker om ”rackarungen” Ann-Marie, som blev en föregångare till   Pippi Långstrump. Det fanns delade uppfattningar om Pippi, berättar Ingegerd.

– Det var mycket prat om Pippi på den tiden, för och emot. De som var emot tyckte inte att man skulle ge barnen en sådan förebild. Diskussionen gällde också huruvida Astrid Lindgren hade en förlaga i Ester Blendas rackarunge.

Idag är vi mera öppna för att kvinnor går sina egna vägar. Den väg Ester Blenda valde är dock radikal även i våra dagar. Hade hon, som vi säger idag, en diagnos? Fatima Bremmer tror att Ester Blenda hade ADHD. Det tror Ingegerd Tungström också.

– Hon verkar ha varit väldigt impulsstyrd. Fick hon lust att göra något så gjorde hon det, vilket också ledde till en del svårigheter. Men man imponeras av att hon oftast tycks ha klarat upp svårigheterna, säger hon.

Var Ester Blenda en förebild för kvinnor?

– Jag vet inte, säger Ingegerd Tungström. På ett sätt ja. Det är förstås bra att kvinnor tar plats, att kvinnor får göra det de har lust att göra och inte hålls tillbaka av alla möjliga konventioner. Ester gjorde det hon ville. Hon var väldigt modig, det måste jag säga. Hon vågade leva på ett sätt som jag aldrig skulle kunna.


Tillbaka till Bloggen