19 juni 2019, aktuellt, artiklar, bilder, omvärld

Råd och stöd för att undvika fallolycka

undvika fallolycka
Karin Laerum har fått flera handtag uppsatta i lägenheten.

Efter två fall de senaste åren, det ena riktigt allvarligt, har Karin Laerum fått flera stora handtag uppsatta i lägenheten. Trösklarna är bättre anpassade till rollatorn som hon numera hela tiden använder. Och hon har slutat klättra på stolar.
– Kommer besökare med blommor får de hämta blomvasen själv uppe i skåpet, säger hon med ett leende.

 

När kroppen försvagas och balansen blir sämre som äldre ökar risken att falla. I genomsnitt var tredje person över 65 år kommer att råka ut för en fallolycka.

Vanligast är fallolyckor i hemmet. Man snubblar på mattor, trösklar eller ramlar från en stol när man till exempel ska byta glödlampan i taket.

Man kan också ramla när man duschar, inte minst om man känner av yrsel emellanåt. Det gör hyresgästen Denizan Erbayraktar ibland och av den anledningen kontaktade hon Stiftelsens arbetsterapeut Laila Runér för att se hur man kan göra duschningen säkrare.

undvika fallolycka
Denizan Erbayraktar vill kunna duscha säkrare

Duschpall och handtag

Laila följer med Denizan in i badrummet.

– Kan du låtsas duscha som du brukar, så jag ser hur du gör, frågar Laila.

Denizan går in i duschutrymmet och ställer sig tätt intill väggen. Hon skrattar till när hon full påklädd greppar duschhandtaget och håller det över huvudet.

– Du står nära väggen för att du känner dig trygg där, säger Laila. Det du skulle kunna prova är att sitta på en duschpall, som har gummifötter och som finns både med och utan arm- och ryggstöd.

I kombination med ett handtag på väggen bredvid duschblandaren är pallen en lösning som tilltalar Denizan. Laila säger att hon behöver ta kontakt med en arbetsterapeut på vårdcentralen för att få ett intyg och sedan skicka en ansökan till bostadsanpassningen inom Stockholms stad.

Livsfarligt på stolen

Laila följer också med Denizan ut i köket för att se hur det fungerar där. De öppnar en skåplucka.

– Hur kommer du upp till dom där hyllorna högst upp, frågar Laila.

Denizan pekar på köksstolen.

– Jag tar stolen där och klättrar upp, fast det är ju livsfarligt, erkänner hon.

Det är inte att rekommendera, så klart, särskilt inte för en person med yrselproblem. Denizan får rådet att planera långsiktigt och be andra om hjälp när de kommer på besök.

undvika fall
Denizan Erbayraktar får rådet att inte klättra på stolar för att nå högsta hyllan.

Sprang och föll

Karin Laerum är betydligt äldre än Denizan, det skiljer cirka 30 år mellan dem. Hon har fyllt 96 år.

– Kan du tänka dig, det är ju gräsligt, säger hon.

Hur så?

– Man vill ju inte vara så gammal, man vill vara yngre.

Kanske var det det hon trodde att hon var när hon föll senast, ute på landstället. Alla skulle ner till stranden och hon skyndade på, skulle småspringa hon med.

– Jag drömmer ibland om att jag springer, det är så skönt, säger hon med en suck.

Men det slutade med ett fall igen.

undvika fall
Karin Laerum i trädgården 2017.

Träning viktigt

Gudskelov gick inte så illa som det kunde ha gjort. Nu, med ny rollator, handtag på lämpliga ställen i lägenheten, handtag och förhöjd toalettsits på toaletten och ett mindset som är inställt på att hela tiden vara försiktig, så har hon klarat sig från nya fallolyckor.

I övrigt är Karin väldigt bra på att aktivera sig – träning i någon form är också A och O om man vill undvika fallolyckor.

– Jag tränar Qi Gong inom Stiftelsen, det är mycket bra, och så cyklar jag här hemma på träningscykeln. Fast cykla är väldigt tråkigt. Ofta läser jag en bok samtidigt och när det blir spännande så slutar jag cykla helt, säger hon och ler.

Arbetsterapeut Laila Runér leder flera aktiviteter för hyresgäster inom Stiftelsen, som Qi Gong och handträning. Hon ger också råd om hjälpmedel och hur man rör sig på ett säkert sätt i hemmet.

 

 

 


Tillbaka till Bloggen