18 september 2019, aktuellt, artiklar, händelse

En flaska Ramlösa ledde till fallolycka

ramlösa ledde till fallolycka

Hyresgästen Ann-Marie Törner har fallit flera gånger, både utomhus och i hemmet. Senast ledde öppnandet av en stor flaska Ramlösa till att hon föll pladask på köksgolvet.

– Som tur var hade jag trygghetslarm, jag hade inte kommit upp på egen hand, säger hon.

Fall är den vanligaste orsaken till att människor hamnar på sjukhus.
Varje år faller nästan 70 000 personer så illa att de behöver läggas in för vård.

Rädd för att inte komma upp

Ann-Marie Törner har flera gånger fått sjukhusvård efter fall. Men det är inte bara fallet i sig som hon är rädd för, lika rädd är hon för att inte kunna ta sig upp om hon ramlar i hemmet. Som hon gjorde bara för några veckor sedan.

– Jag skulle öppna en stor flaska Ramlösa och hade problem med det. Jag slant till och vatten hamnade på golvet – som jag sedan halkade på, berättar hon.

Hon tryckte på knappen på sitt armband som är kopplat till trygghetslarmet och snart var hemtjänsten där och kunde hjälpa henne upp.

Mer handstyrka

Händelsen ledde till att Ann-Marie kontaktade stiftelsens arbetsterapeut Laila Runér för att få råd och hjälp med att träna händerna.

– Mina händer och handleder är inte så starka, jag har dessutom artros, säger hon. Jag vände mig till Laila för jag tänkte att jag behöver mer styrka i händer och fingrar så att jag kan ta mig upp om jag ramlar.

Men när Laila kom kunde hon konstatera att det skulle bli svårt för Ann-Marie att träna upp en sådan styrka att hon skulle klara sig upp på egen hand vid fall. Kunskap i uppresningsteknik skulle inte hjälpa i hennes fall.

För många äldre som i likhet med Ann-Marie inte har den kraft och styrka som krävs och dessutom har tydliga balansproblem, så är trygghetslarm ett måste, säger Laila.

Sedan nämner hon saker att se över i hemmet för att minska fallrisken. Som att undvika mattor, eller se till att det finns ett halkskydd under dem.

Åtgärder för minskad fallrisk

Socialstyrelsens webbplats Kunskapsguiden.se har listat följande åtgärder för att minska fallrisken i hemmet:

  • fästa lösa sladdar vid väggarna
  • ta bort mattor eller lägga halkskydd under dem
  • ta bort trösklar
  • halkfria inneskor som sitter stadigt på foten
  • god allmänbelysning i bostaden och gärna en nattlampa
  • se till att badrumsgolvet är halkfritt
  • halkmatta i badkaret eller duschen och handtag i väggen vid badkaret eller duschen
  • ha föremål som används ofta inom räckhåll

Ann-Mari har genom Laila och Bostadsanpassningen fått handtag och annat installerat i badrummet, något som har varit mycket värdefullt säger hon.

Vad gör hon då för att inte ramla igen?

– Jag har ju en rollator både inomhus och ute, använder jag den ramlar jag inte. Skulle jag inte använda rollatorn är det viktigt att ha något att ta tag i. Att stödja sig mot väggen när jag går fungerar bra. Och att ta det lugnt, säger Ann-Marie.

Bland det viktigaste för äldre som vill minska risken för fall är styrke- och balansträning. Det är även viktigt att åtgärda synnedsättningen, och så långt som möjligt ändra medicinering som ökar fallrisken, enligt Kunskapsguiden.se.


Tillbaka till Bloggen