11 februari 2021, aktuellt, artiklar

Robotar tar plats inom vård och omsorg

Intresset för AI, artificiell intelligens, är stort inte minst inom vården och omsorgen. Idag finns exempelvis duschrobotar, terapirobotar och sociala robotar som används på försök inom äldrevården.  

Använda din smartphone som terapeut? Jodå, redan idag finns en terapirobot att ladda ner i din mobiltelefon. Woebot, som den digitala terapeuten heter och som är utvecklad av Stanford university, kan svara på din oro och dina bekymmer utifrån en KBT-baserad terapigrund.  

Ökad värdighet med duschrobotar

Det finns också robotiserade toaletter och duschar. Med en duschrobot kan äldre och rörelsehindrade duscha själva, vilket kan öka deras känsla av värdighet och förbättra deras självkänsla och livskvalitet. När roboten Poseidon testades 2017 i fem svenska kommuner blev responsen mycket positiv bland användarna.  

 

 

 En social robot med inriktning mot äldre användare är Hobbit, som tagits fram i ett EU-projekt. Den ska hjälpa äldre med att plocka upp saker från golvet, hämta glasögonen eller medicinen eller larma grannen om man trillar. 

Dock visade det sig att när Hobbit bodde hos äldre användare i ett projekt, så användes roboten mer för underhållning än som ett praktiskt stöd. Alla användare gav också roboten ett namn, förmänskligade den och de upplevde att de fick social stimulans av den. En kompis helt enkelt. 

AI sägs generellt utveckla och expandera människans kapacitet. I modern teknik används AI för att utveckla exoskelett. Det bygger på samma princip som insekter som har skelettet utanpå och  mjukdelar inuti. Man sätter på sig kläderna – skelettet – på morgonen och de bär upp en så att rullstol eller rullator inte behövs. Det kan innebära att badrummet inte behöver anpassas för rullstol eller att man klarar sig utan hiss. 

Pepper till din tjänst

Vid Umeå Universitet sysslar 15 doktorander med att göra sociala robotar bättre anpassade till äldrevården. Den lilla roboten  Pepper ungefär 1,20 meter hög, gjord i vit plast och har stora ögon som kan blinka i olika färger. Den kan gestikulera, vänder sig mot den som pratar och kan utbyta information. Pepper har använts på försök inom äldrevården och använts kontinuerligt av detaljhandelskedjan Carrefour i Frankrike för att bland annat hjälpa kunder att hitta varor och föreslå recept. 

Kanske kommer vi snart till en punkt när vi kan få en bättre och snabbare diagnos av en läkarrobot än av en mänsklig läkare, det tror i alla fall en del. Sedan vet vi ju att diagnosen för en del bara är ett behov med besöket, att träffa någon och prata kan vara ett annat  


Tillbaka till Bloggen