25 november 2021, aktuellt, artiklar

Trivsel med hundar på trivselboendet

 

hundar trivsel

Eva Rosengren i färd med att promenera med sin dotters chihuahua Flora tillsammans med Birgitta Heinig.. ”Med Flora har jag alltid någon att prata med som inte säger emot, skämtar Eva.

Djurägare är mer nöjda med sin sociala och emotionella situation, visar studier. ”Att ta hand om Flora är rena rama friskvården”, säger Eva Rosengren.

Inom stiftelsen bor inte bara människor, här bor också djur av olika slag. Mest synliga är hundarna som kommer ut för att rastas flera gånger per dag.

Det sägs ju att hundar har en positiv inverkan på människors välbefinnande. Inte minst som sällskap när man blivit äldre. Men frågar man hundägande hyresgäster kan det finnas många skäl till att man skaffar hund.

Intensivt med valp

Maria Persson har en åtta månader gammal chipoo, en mix mellan pudel och chihuahua, som heter Ruffa.

– Jag har aldrig haft hund tidigare men tänkte att nu när jag är 60+ kanske det passar. Eftersom jag har varit allergisk tidigare så ville jag ha en pudel som inte fäller hår, berättar hon.

hundar trivsel

Maria Perssons chipoo Ruffa får sitta fint på Inari Bergströms rollator.

Det som drev Maria att bli hundägare är hennes stora djurintresse. Hon är intresserad av hur djuren beter sig och hur vi kommunicerar. Visst är det också ett sällskap men det var inte det primära, menar hon. Hon har ibland känt sig mer uppbunden är vad hon trodde att hon skulle göra.

– Nu är ju Ruffa en valp och behöver extra mycket tillsyn och sällskap. Men det blir ganska intensivt, hon följer ju efter mig vart jag än går. Fast det har blivit bättre på sistone trots allt.

Bra för ond rygg

En annan hyresgäst med hund är Eva Rosengren. Hon tar, i princip på heltid, hand om sin dotters lilla Cihuahua som är nio år. ”En liten tant så hon passar ju bra här”, skämtar hon. På frågan vad det är hon gillar med att ha hund så svarar hon snabbt:

– Då blir man ju tvungen att gå ut och gå! Och det är bra för min onda rygg. Dessutom få man ju motion och frisk luft – det är faktiskt rena rama friskvården, säger hon.

Hon framhåller att det är ett trevligt sällskap och att en hund medverkar till att ge vardagen innehåll och rutiner.

– Även om jag själv inte har något emot att vara ensam, snarare tvärtom, så är man ju aldrig ensam med en hund.

Studier som gjorts om djurens inverkan på äldre personer som bor i det egna hemmet visar att djurägarna var mindre missnöjda med sin sociala och emotionella situation än de som inte ägde djur. Djurägare motionerade mer, hade lägre blodtryck, puls och stressnivå.

Man tänker nog i första hand på hundars och möjligen katters effekt på en människas välbefinnande men det finns så klart också andra djur som kan ha en positiv inverkan.

Även akvariefiskar kommunicerar

Maria berättar att hon tidigare hade akvariefiskar. Den sociala interaktionen med en guppy eller guldfisk måste ändå vara väldigt begränsad, tänker man. Men Maria menar att så inte är fallet.

– Man kan absolut kommunicera med akvariefiskar. Studier visar att en guldfisk är en lika intelligent som en liten fågel, och har förmåga att lära sig saker. Jag kunde klappa mina guldfiskar. Och så hade jag en pansarmal som kom fram varje morgon och hälsade, berättar hon och ler.

Maria håller på att träna Ruffa i mindre konster och dressyr. Just dressyren kan vara en utmaning med en energisk valp; Ruffa är väldigt social och vill prata med i stort sett alla när de är ute och går.

– Det kan ju bli lite jobbigt när hon ska hoppa upp och hälsa på alla. Fast bemötandet är ofta positivt, inte minst på stiftelsen. Många kommer fram och vill hälsa, säger Maria.


Tillbaka till Bloggen