1 juli 2021, aktivitet, artiklar, bilder

Gamla godingar i jazztappning

Marcus Frenell gillar att uppträda för äldre.

Hyresgäster nynnande med i kända sånger när trubaduren Marcus Frenell nyligen uppträdde i stiftelsens trädgårdar. ”Jättefint”, tyckte Heidi Baumann.

I fjol arrangerade stiftelsen flera trubadurbesök i trädgårdarna som var mycket populära.

Nu, efter att ha skjutits upp en vecka på grund av regn, var det åter igen dags för ”Musik i midsommartid”, med Marcus Frenell på gitarr.


Musikdiggande hyresgäster i trädgården på Kungsholmen.

Efter ett år med pandemi och inställda evenemang var det många som riktigt njöt av att kunna sitta i trädgården tillsammans med andra och lyssna på gamla godingar i jazztappning.

All sorts musik

Flera hyresgäster sjöng med i de kända låtarna. Heidi Baumann tycktes kunna många av texterna utantill där hon satt och nynnade med.

– Jo, jag kände till de flesta av låtarna. Det var roligt. Musik har alltid betytt mycket för mig, säger hon.

Hon berättar att hon lyssnar på all sorts musik, allt från opera till visor, och har haft ett abonnemang på konserthuset sedan 20 år tillbaka. Hennes musikintresse sträcker sig långt tillbaka i tiden. När hon var liten sjöng hon i kör i hemorten i södra Tyskland.


Heidi Baumann nynnar med.

Paul Andersson satt i skuggan med sin fru Birgitta och lyssnade. Förra året pratade han lyriskt om trubaduren Rolf Ilrogs uppträdande. Han uppskattade också Marcus Frenells spelning.

– Framför allt är jag så tacksam för att det händer något, att stiftelsen ser till att någon kommer och spelar för oss i dessa tider, säger han.

Inget är förutbestämt

Marcus Frenells repertoar består av låtar som de flesta har hört förut, som Blue Sude shoes, I’ve got you under my skin och Ledins eviga sommarplåga ”Sommaren är kort”. Allt spelas med mjuk jazzig ton. Vad han ska spela bestämmer han i stunden.

– Jag kan ju en mängd låtar utantill och känner av vad jag tror att folk skulle uppskatta här och nu. Jag ser spelningen som ett möte där vi är tillsammans och där alla bidrar, var och en på sitt sätt, säger han.

Mötet är lika viktigt som musiken och Marcus uppskattar inte minst mötet med äldre. Han har ofta spelningar på seniorboenden men också på demensboenden.


Paul och Birgitta Andersson tillsammans med andra hyresgäster i Vasastan.

– Det är underbart att se hur även mycket gamla och sjuka människor lyser upp när de hör en låt som de känner till. Man kan se hur något väcks till liv. Jag tycker mycket om att spela för äldre, säger han.

Pandemiåret har lett till många inställda evenemang. Men det har ändå gått att ha en hel del utomhusspelningar som med tanke på pandemins konsekvenser med isolering och utsatthet har känts extra betydelsefullt.

– Musik betyder mycket för många. Minnen väcks till liv. Folk kopplar av. Lika härligt och betydelsefullt är att få vara i ett sammanhang tillsammans med andra, säger han.

En fin stund tillsammans fick hyresgästerna i trädgårdarna tillsammans med Marcus Frenell.

Det kommer säkert mer sådant nu folk kan umgås mera fritt efter vaccinationerna.


Tillbaka till Bloggen