6 december 2019, aktuellt, artiklar

“Var håller alla män hus?”

Är män mer ensamma än kvinnor? En kvinnlig hyresgäst undrade varför männen inte syns till så mycket i sociala sammanhang. Vi samlade ett antal män i stiftelsen för att prata om ensamhet och gemenskap.

”Vad gör alla män, de syns inte till”, undrade en tidigare kvinnlig hyresgäst. Själv var hon med på stiftelsens aktiviteter och besökte ofta Baltzar, SPF:s träfflokal på Kungsholmen. Hon beklagade att männen till stor del lyste med sin frånvaro och ställde frågor om manlig ensamhet på äldre dagar.

Vi på stiftelsen tyckte att detta var en intressant och viktig fråga som vi gärna ville adressera männen i stiftelsen. Så vi samlade ett antal manliga hyresgäster, fyra i Vasastan och fem på Kungsholmen, för en pratstund kring stiftelsens gemenskap, kring ensamhet och skillnaden mellan könen.

De flesta av männen i de två grupperna lever i en relation, något som gör att dessa män inte känner sig så ensamma.


Clas-Ove Strandberg, Christian Hjelt, Paul Andersson och Jörgen Daun i Vasastan pratar om gemenskap och mäns (kvinnors) ensamhet.

Utsatta män

När man i samhällsdebatten pratar om män som mer utsatta när det gäller ensamhet så handlar det oftast ensamstående män. Studier har visat att män i genomsnitt har ett mindre socialt nätverk än kvinnor, vilket kan göra dem mer sårbara i samband med exempelvis skilsmässa, arbetslöshet eller pensionering.

De här männen tycks vara mer eller mindre sociala och skälen skiljer sig åt. Att till exempel Jörgen Daun rätt så sällan deltar i stiftelsens aktiviteter och gemenskap beror delvis på särskiljande intresse.

− Jag vet att det till exempel har ordnats visning av klassiska konserter på tv nere i Salongen. Men jag gillar ju Rammstein (tysk hårdrock) och det tror jag inte hade gått hem bland damerna där nere, säger han och skrockar lite.

Dansar och går på kurs

Männen i grupperna är också alla rätt så aktiva på olika sätt. Flera deltar ofta i stiftelsens aktiviteter, många gör saker utanför. Det kan handla om att gå och dansa, gå på kurser, besöka museer och filmklubb.

Även om just de här männen inte tycks lida av ensamhet, i alla fall inte mer än genomsnittet, så tror de att det finns en hel del äldre som är mer ensamma än de kanske vill. Som inte kommer ut. Som har dragit sig undan.

− Vissa är kanske sjuka och av den anledningen inte tar sig ut så mycket, säger Pär Frank i Kungsholmsgruppen.

Clas-Ove Strandberg menar att det säkert också finns de som vill vara mer för sig själva, som trivs med det.

Jörgen Daun tycker det är bekymmersamt att vissa aldrig syns till och bara sitter hemma.
”Fast det är inget särskilt manligt problem.”

Vill män göra andra saker än kvinnor inom stiftelsen? Vill de samlas kring andra aktiviteter?

Flera av herrarna saknar egentligen ingenting, mycket är bra som det är inom stiftelsen. Men efter lite funderande så kommer idéer på aktiviteter.

− Jag gillar ju att stå vid grillen på sommaren, något som jag vet uppskattas av många, både män och kvinnor. Inte minst när vi också kan spela boule tillsammans, säger Christian.

par frank
Pär Frank föreslår att han och Claes Göran Holm
ska starta filmklubb.

Herrarna skulle gärna se att grillkvällar blir en återkommande aktivitet vid bestämda datum under sommaren.

Vi pratar lite om umgänge i de gemensamma lokalerna. Pär Frank föreslår att han och Claes Göran Holm ska starta en filmklubb och visa filmer på utvalda kvällar.

Kanske kan filmkvällar vara en aktivitet som också lockar de som vanligtvis inte deltar så mycket i gemenskapen?

 


Tillbaka till Bloggen