Din hyresbostad

Välkommen till Stiftelsen Isaak Hirschs Minne. Som hyresgäst finns det saker som är bra att känna till när det gäller din lägenhet och ditt boende här.

Hyreskontrakt inom stiftelsen följer Hyreslagens bestämmelser om besittningsrätt och Stiftelselagens bestämmelser om skydd för ändamålet. Du kan därför byta din lägenhet som i alla andra hyresfastigheter. I hyreskontraktet betonas samtidigt att med respekt för stiftelsens ändamål sker anvisning av ny hyresgäst genom Stiftelsens försorg.

Inflyttning

Vänd dig till expeditionen i god tid innan inflyttningen. Då ordnar vi en rundvandring i fastigheten med praktiskt information om tvättstugor, vinds-/källarkontor, nycklar med mera.

hyresbostad

Meddela gärna dag och tid när du ska flytta in så ser vi till att vägen till din lägenhet är fri.

Vi vill inte att våra äldre hyresgäster ska riskera att falla när de klättrar på stolar eller stegar för att ta ned gardinstänger och taklampor.

Kanske kan du få hjälp av en granne eller en bekant? Är du över 75 år kan du få hjälp av stadsdelsförvaltningens fixartjänst – se anslag på expeditionen. För dig som inte har möjlighet att nyttja stadens fixartjänst så tar vår personal vid och hjälper dig.

Källar-/vindskontor

Till varje lägenhet hör ett källar- eller vindskontor vilket är försett med en skylt med lägenhetsnumret (angivet på hyreskontraktet).

Du får inte byta källar- eller vindskontor. Det är inte heller tillåtet att placera föremål på annan plats på vinden än i ditt vindskontor. Eller att låna annan hyresgästs vindskontor.

Extra vindskontor kan hyras för begränsad tid. Kontakta expeditionen gällande detta.

Uthyrning i andra hand

I princip är det otillåtet att hyra ut lägenheten i andra hand. Vid speciella behov kan undantag göras – kontakta direktören för att höra vad som gäller och om det är möjligt i ditt fall.

Interna bostadsbyten

Vi prioriterar ditt behov av lägenhet. Ett behov kan till exempel vara att man inte längre kan gå i trappor utan behöver en hiss till bostaden. En önskan om att bo högst upp eller få en lägenhet med balkong ser vi inte som ett primärt behov, utan som en önskan, något man gärna vill ha.

Vi prioriterar alltså behovet och vi vill att det ska vara ett behov här och nu. Vanligtvis brukar vi kunna erbjuda ett lämpligt byte inom 12 månader, beroende på kraven. Vi ger förtur till hyresgäster som på grund av försämrad ekonomi önskar en mindre och billigare lägenhet. Vi prioriterar också de som har fått ett handikapp som gör att de exempelvis behöver ett större våtrum eller hiss.